KEK ROTI COKLAT BERBADAM

1 sb yis
1/2cwn air suam

satukan dn biar 15minit hingga berbuih. (klu xberbuih tu mknanya yis dh rosak. tukar pd yg lain)

1/2cwn butter
3/4cwn gula caster
3 bj telur
1 sdt coklat emulco
2 3/4cwn tpg serbaguna*
1/2cwn tpg high protin*
1/2cwn susu segar
3/4cwn coklat chip
1/4cwn badam cincang
1/2cwn badam keping

(*ayak bersama)

Putar butter dn gula hingga kembang. masukkan emulco dn campuran yis td. masukkan tpg berselang seli dgn susu. gaul sebati. Rehatkan selama 2jam.

Sapu loyang dgn butter dn taburkan badam keping menyaluti loyang.

slps 2jm, masukkan coklat chip dn badam cincang kedlm adunan. gaul rata dn masukkan perlahan2 kedlm loyang td. tutup dgn plastik dn rehatkan 30-45min. 
panaskan oven 180. (peringatan *adunan jgn smpai terkena plastik yg mnutupinya. adunan juga jgn smpai trhentak atau trgoyang krn ini akan mnyebabkan adunan turun mndadak. Be gentle... OK') bakar slama 35-45 minit. 
klu bhgian atas kek roti bertukar perang trlalu cepat, tutup dgn foil dn truskan mmbakar hingga masak.

No comments:

Post a Comment