Roti Manis

bahan:-
300gm tepung roti
50 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
3 1/2 sudu besar gula dan secubit garam
1 biji telur(tinggalkan sedikit utk gliss pada roti nnt.)
2 sudu besar butter
180ml air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver
utk gliss*
baki telur +2 sudu besar susu segar +sedikit madu..
gula pasir utk tabur diatas roti..
cara2:-
masukkan semua bahan doh kedalam bekas adunan dan uli hingga x melekat pada tangan
dah siap uli,masukkan doh ke dlm plastik bersih dan ramas2 doh didlm plastik tu selama 8-10 mnt..
kemudian keluarkan doh tu dari plastik dan masukkan smula dalam mangkuk adunan dan uli lagi..(anda akan dpt doh yg lembut dan elastik)
kemuudian tutupkan bekas adunan dgn kain bersih dan biar doh naik 2 kali ganda
kemudian bila doh dah naik 2 kali ganda,tumbuk2 kan doh tu utk mengeluarkan angin..
pastu bahagikan kepada bberapa bahagian dan letakkan ke dlm loyang dan tutup dgn kain.....tunggu doh naik lagi lebih kurang 10 mnt
dan sapukan gliss pada permukaan roti dan taburkan gula
bakar pada suhu 180'c selama 20 mnt atau sehingga permkaan bun perang

No comments:

Post a Comment