Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese

BAHAN-BAHAN KEK COKLAT :-) -2 biji telur gred A
-1 cawan gula kastor
-1 camca teh esen vanilla
-Sedikit garam
-1/2 cawan air panas mendidih
-1/2 cawan susu cair/susu segar
-1/2 cawan minyak jagung
-1 cawan tepung gandum*
-3 camca besar serbuk koko*
-1 camca teh soda bicarbonate*
-1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE :-)
-250 gram cream cheese
-60 gram gula halus [ aku letak 40gm ]
-1 biji telur grad A
-1 camca besar air
-1 camca besar tepung gandum
CARA MEMBUATNYA
UNTUK BAHAGIAN COKLAT
Putar telur dan gula hingga kembang dan pekat. Masukkan esen vanilla dan garam, putar rata.
Tambah air panas, susu cair dan minyak jagung, putar sebati.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak bersama bahan bertanda (*) tadi sedikir demi sedikit hingga habis, gaul hingga rata.
Kemudian bagi dua sama banyak. Ketepikan sekejap.
UNTUK BAHAGIAN LAPIS CHEESE :
Putar cream cheese dengan gula halus hingga sebati dan berkrim.
Masukkan telur, air dan tepung gandum, putar lagi hingga semua sebati dan licin.
Ketepikan sekejap.
UNTUK KEK COKLAT KUKUS LAPIS CREAM CHEESE
Panaskan kukusan, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dasar tin dengan berkertas minyak.
Lenser juga kertas tadi.
Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup permukaan tin dengan aluminium foil dan kukus dengan api sederhana kuat selama 20 minit.
Bila kek masak, tuang pula bahagian lapisan cheese, ratakan dan tutup kembali permukaan tin dengan aluminium foil dan sambung kukus 15 minit lagi.
Dan akhir sekali tuang baki adunan coklat. T erus mengukus hingga masak.
kukus 20 minit lagi, jika belum masak, sambung kukus sampai kek masak, pastikan anda tutup dengan aluminum foil. Biar kek sejuk dan boleh keluarkan dari tin, boleh dipotong...

No comments:

Post a Comment